ДАФ - диамониев фосфат

Активатор на алкохолна ферментация
Активатор на ферментацияАктиватор на ферментация
Продажна цена 1,20 лв
Отстъпка
Опаковка
Описание

Диамониевият фосфат – ДАФ е източник на амониеви соли, необходими за нормалната дейност на винените дрожди. Обикновено липсата или недостигът на такива соли се появява в хода на ферментацията или още в самото и начало. Характерен признак е появата на неприятните аромати на сяроводород, развалени яйца и други нечисти тонове, дължащи се на промяна в метаболизма на дрождите. При наличие на подобни признаци, прибавянето на ДАФ обикновено изчиства виното от тези недостатъци.

Според Наредба за разрешените енологични практики, при подпомагането на развитието на дрождите диамониев фосфат или амониев сулфат са разрешени до 1 грам на литър, изразено като сол.

Препоръчителни дози

От 20 до 50 гр./100 литра гроздова каша или мъст

Начин на употреба
 
Желаното количество ДАФ се разтваря в 3 - 4 пъти по-голямо количество вода чрез добро хомогенизиране, след което разтвора се добавя към ферментиращата гроздова каша или мъст. При разтварянето на ДАФ може да се използва и гроздова мъст (ферментираща или неферментираща). При червена гроздова мъст се наблюдава нормално синьо оцветяване на разтвора.

Съхранение

Да се съхранява на сухо и проветриво място.

Предлагани опаковки

Опаковка с 20 гр. от продукта – 1,20 лв.
Опаковка с 50 гр. от продукта – 1,80 лв.
Опаковка с 100 гр. от продукта – 2,70 лв.